La Barcelona dels mercaders


Casa Llotja de Mar | Héctor Ruiz Golobart

Molt prop del mar, al Pla de Palau, s’aixeca un edifici de façana neoclàssica que amaga dins seu un dels tresors del gòtic civil més desconeguts de Barcelona: la Llotja de Mar. La casa ha viscut diferents etapes històriques amb funcions diverses, però sempre relacionades amb l’activitat comercial i marítima. L’edifici original va ser edificat el segle XIV, i ampliat un segle més tard com a magatzem de mercaderies i sala de contractació d’operacions comercials. 

L’edifici actual, construït el segle XVIII sobre l’antic recinte medieval, és d’estil neoclàssic, però preserva en l’interior gran part del conjunt gòtic de la primitiva llotja. El saló de contractacions i el saló dels cònsols, de doble planta, són exemples d'aquesta magnífica obra medieval. Després d’haver allotjat institucions tan emblemàtiques com el Consolat de Mar o la Borsa de Barcelona, avui és la seu institucional de la Cambra de Comerç. 

“ Quan un mercader obre el seu mercat, no només ven mercaderies,
sinó que també obre les portes del coneixement i de l'amistat entre els pobles
Guillermo de Tyre


Saló del Consolat

Barcelona, com a ciutat portuària, aviat es va convertir en una ciutat capdavantera en el comerç marítim per la Mediterrània, exportant productes manufacturats i important matèries primeres. En l'època medieval, l'expansió del comerç de la Corona d'Aragó es va canalitzar en cinc direccions: la Mediterrània oriental, la Mediterrània occidental, la península Itàlica, la península Ibèrica, i l'Europa continental i de l'Atlàntic Nord. En la plenitud del món medieval, bona part de la prosperitat catalana reposava en aquesta estructura mercantil que integrava sectors socials molt diversos, generava grans beneficis privats i alimentava les finances públiques.

La ciutat tenia un estament mercantil cada vegada més poderós que sempre es va mostrar delerós de fer ostentació de la seva influència i del seu poder econòmic. Alhora, els mercaders cada vegada tenien necessitat de més espai per al seu ofici creixent, i la seva seu, la Casa Llotja de Mar, es va anar ampliant fins a convertir-se en l'edifici més emblemàtic de la societat civil d'aquell temps, l'expressió de l'expansió, del poder i de la solidesa de l'estament dels mercaders a la ciutat. 


Recreació d'un daguerreotip de la Llotja de Mar | Manel Capdevila
L'Aduana del port de Barcelona

Potser t'agraden aquestes entrades