
Seu d'Eurecat
Quan es diu que Barcelona és un "hub tecnològic", és perquè la ciutat s'està destacant com un centre important d'innovació i desenvolupament tecnològic, amb una concentració significativa de recursos, talent, i activitats relacionades amb la innovació i el desenvolupament tecnològic, que s'han vist potenciades per la creació del districte 22@. Barcelona acull una vibrant comunitat de startups en sectors com ara tecnologia, biotecnologia i energies renovables, sorgides de les universitats, que juguen un paper crucial en la investigació i el desenvolupament de tecnologies avançades. A més, la ciutat té nombrosos espais de coworking i hubs d'innovació, que fomenten la col·laboració i l'intercanvi d'idees, i és la seu d'importants esdeveniments i conferències internacionals a l'àmbit de la tecnologia, com el Mobile World Congress (MWC), que atrau líders i professionals de tot el món, o el Four Years From Now (4YFN), que és una plataforma per a startups. Exemples d'aquestes plataformes són l'Eurecat i el Leitat.
“ La ciutat del coneixement s’ha creat amb un propòsit clar:
que les idees siguin la nova matèria primera.
Però, com tot laboratori, no sabem si els experiments sortiran bé
— Eduardo Mendoza
Eurecat és el centre tecnològic més gran de Catalunya, resultat de la fusió de diversos centres de recerca i desenvolupament. El centre va néixer el 2015 amb la voluntat d'integrar els sis centres tecnològics més avançats de Catalunya, ASCAMM, Barcelona Digital, CETEMMSA, Barcelona Media, CTM Centre Tecnològic i Leitat, per potenciar el model de transferència tecnològica al nostre país. Les àrees d'activitat són les tecnologies industrials, la biotecnologia, les tecnologies de la informació i comunicació, la sostenibilitat i els materials avançats. En aquest moment te una vuitantena de patents, set spin-offs i 65 iniciatives del programa europeu Horizon 2020. Té més de 1500 treballadors entre tots els seus centres. El setembre del 2017 va traslladar les oficines al districte 22@ de Barcelona.

Seu de Leitat
El Centre Tecnològic Leitat, membre d'Eurecat, és un centre tecnològic que col·labora amb empreses i entitats en més de 45 països desenvolupant projectes en els àmbits de biotecnologia, salut, energies renovables, química industrial, materials avançats, nous processos de producció i TIC. La seva missió és generar coneixement tecnològic i aplicar-lo per crear valor social, mediambiental, econòmic i industrial sostenible a les empreses. L'edifici està ubicat al districte 22@ i és un exemple clar de sostenibilitat urbana. La façana està coberta d'una estructura amb una pel·lícula de nanopartícules que redueixen la contaminació de la ciutat. A més, disposa d'instal·lació fotovoltaica, dipòsit d'aigua de pluja i plafons brise-soleil. El sistema de climatització permet subministrar fred i calor de manera eficient a partir de fonts de baix impacte energètic.

El Barcelona Supercomputing Center (BSC), situat al Campus Nord de la Universitat Politècnica de Catalunya, és un dels principals centres de supercomputació d'Europa. Els orígens de la supercomputació a Barcelona se situen als anys 90, dins la Universitat Politècnica de Catalunya, però el salt definitiu es produeix el 2004, amb la creació del BSC. La seva especialitat és la computació d'altes prestacions amb recerca i desenvolupament en els camps de la supercomputació, big data, intel·ligència artificial, bioinformàtica i simulació computacional. La funció és doble: oferir infraestructures i servei en supercomputació als científics de tot el món, i generar coneixement i tecnologia per transferir-los a la societat. A banda, també ha adquirit una gran capacitat per desenvolupar aplicacions i solucions tecnològiques d'alt valor per a la indústria i el sector privat. El desembre de 2023 es va inaugurar el superordinador MareNostrum 5, amb un cost superior als 150 milions d'euros i capaç d'arribar als 200.000 bilions d'operacions per segon. A més té una capacitat d'emmagatzematge, de 248 petabytes, única a escala mundial.
