
Can Culleretes
Barcelona és una ciutat rica en història i cultura, i la seva gastronomia no és una excepció. A partir del segle XVIII, cafeteries i restaurants eren punts de reunió de l'aristocràcia barcelonina i dels intel·lectuals de prestigi. El primer cafè de Barcelona del qual es té notícia es va obrir el 1710, a tocar del Born. El restaurant en funcionament més antic de la ciutat —i el segon més antic d'Espanya—, es troba al número 5 del carrer Quintana, Can Culleretes, fundat el 1786. El seu nom peculiar prové de l’expressió "Culleretes!", que es repetia constantment al local per la gran afluència de clients, que requerien més coberts. Inicialment, Can Culleretes era una xocolateria molt popular, però al segle XIX es va transformar en un restaurant, oferint una cuina tradicional catalana que ha esdevingut el seu símbol d’identitat. Aquest establiment ha estat testimoni de segles de canvis socials i polítics a la ciutat, des de les revoltes industrials fins al modernisme i les guerres del segle XX. Amb els seus salons històrics decorats amb fotografies antigues, Can Culleretes és un lloc on el passat cobra vida. La seva longevitat i autenticitat d'aquest restaurant un dels llocs més emblemàtics per descobrir la tradició gastronòmica de Barcelona, però n'hi ha d'altres.

Restaurant Les 7 Portes
Al passeig d'Isabel II, davant la Llotja de Mar, hi ha un edifici que destaca per les seves arcades i l'espai interior que delimiten els porxos. L'obra, la més cara mai endegada a Barcelona, va ser finançada per un indiano, Josep Xifré, que havia fet la fortuna a Cuba i els Estats Units. És per això que, als medallons que coronen els pilars dels porxos hi ha diversos personatges històrics, relacionats amb el descobriment d'Amèrica, com Pizarro, Cortés, Colom, etc. A la cantonada d'aquest edifici s'hi va instal·lar, el 1836, un altre Cafè emblemàtic, que el 1929 es va convertir en restaurant. És el 7 Portes, conegut per la seva història i la seva ubicació a prop del port. A partir dels anys 50 del segle passat es converteix en un lloc de reunió d'artistes i intel·lectuals i encara es conserven les cadires on van seure Picasso, Ava Gardner o el doctor Fleming.

Els Quatre Gats
Els Quatre Gats és un cafè icònic situat al carrer Montsió de Barcelona que va obrir les seves portes el 1897. Inspirat en el cabaret parisenc Le Chat Noir, aquest establiment va ser fundat per Pere Romeu, amb el suport dels artistes Santiago Rusiñol, Ramon Casas i Miquel Utrillo. Romeu volia crear un espai on l’art, la cultura i la bohèmia es trobessin, i els Quatre Gats es va convertir ràpidament en un punt de trobada clau del modernisme català. L’edifici, dissenyat per Josep Puig i Cadafalch, és un exemple destacat de l’arquitectura modernista, amb detalls que reflecteixen l’esperit artístic de l’època. A la seva sala, es van celebrar exposicions, tertúlies literàries i musicals, i fins i tot espectacles de titelles. Va ser un lloc freqüentat per figures com Antoni Gaudí, Pablo Picasso i Joan Miró. Malgrat el seu èxit artístic, l'establiment va tancar el 1903 per dificultats econòmiques, però el seu llegat va perdurar com a símbol del modernisme. Reobert el 1989, avui és un restaurant que conserva l’esperit cultural de l’època i atrau locals i turistes amb la seva història i encant únics.
Els bars de tapes Quimet & Quimet, fundat el 1914, al Poble-sec, i El Xampanyet, obert des del 1929 al barri del Born, o els restaurants Agut, obert el 1924 al Barri Gòtic i Casa Leopoldo, fundat el 1929 al barri del Raval, són altres establiments històrics que integren el patrimoni arquitectònic i gastronòmic de la ciutat.
